Ruben Rolvink Nederlands kampioen discuswerpen

De 16-jarige Ruben Rolvink uit Naaldwijk is zondag kampioen van Nederland geworden op het onderdeel discuswerpen bij het NK voor junioren in Alphen aan den Rijn. De B-junior van Olympus’70 pakte eerder zondagochtend in zijn leeftijdscategorie ook al de bronzen medaille bij het kogelstoten.

De ochtend begon voor Ruben met kogelstoten. In zijn tweede poging kwam hij al voorbij zijn persoonlijk record van 16,68 meter en dit wist hij nog tweemaal te verbeteren tot een afstand van 17,05 meter in de slotpoging. Dat leverde hem de bronzen medaille op, achter kampioen Matyas Kerekgyarto (Swift, 18.70 meter) en Teun de Koning (Lycurgus, 17,93 meter).

Tegen het middaguur mocht Ruben aan de bak bij het discuswerpen. De eerste klap was een daalder waard, want met 53,35 meter pakte Ruben direct de leiding. Daarna volgden er twee ongeldige worpen, wat niet ongebruikelijk is bij dit technisch lastige onderdeel. De beste acht mochten vervolgens naar de finale en daar kwam Ruben in de tweede poging uit op 56.02 meter. Dat bleek de beste worp van allemaal te zijn en goed voor de gouden medaille bij de B-junioren.

Clubgenote Isa Leen (17) kwam vrijdagavond als zesde over de streep bij de 3 kilometer voor B-junioren, in 10.33.29. Zondag deed ze bij de A-junioren mee aan de 5 kilometer, waar ze vijfde werd, in 18.44.76. De 18-jarige Matt de Haas kwalificeerde zich zaterdag voor de finale van de 1.500 meter bij de A-junioren. In een tactische finale werd hij uiteindelijk achtste met een tijd van 4:14,38. De 19-jarige A-juniore Danique de Brabander behaalde een vijfde plaats met kogelslingeren met een afstand van 40,97 meter; een halve meter onder haar persoonlijk record. De 18-jarige Bo Herrewijnen haalde wel een persoonlijk record met speerwerpen voor A-junioren. Zijn worp van 48,70 meter was goed voor de achtste plaats.