Column- Wat zouden we moeten zonder vrouwen?

Man man! Wat een weekend. De internationale topsport werd het weekend van 15/16 februari 2020 bepaald door een kleine tuinbouwgemeente ergens langs de kust van Nederland. Ja, ik doel op de gouden schaatsmedaille van Jutta Leerdam op de WK 1000 meter, de winst van het WTA tennis toernooi in Sint-Petersbrug door Kiki Bertens en goud bij de wereldbekerfinale 500 meter shorttrack door Lara van Ruijven. Drie dames waarvan de roots in Westland liggen!

Dat Westland topsporters heeft die winnen op het allerhoogste niveau werd op 30 januari jl. weer extra zichtbaar tijdens de Westlandse sportprijzen in De Naald. Een schitterende avond die zowel qua organisatie als qua genomineerden kan tippen aan het landelijke gala van de NOS/NOC-NSF. Maar, ik moet toegeven dat het vooral de Westlandse vrouwen zijn die zich internationaal profileren. Bij de mannen zit potentie, maar die blijven qua medailles toch wat achter.

Dit is overigens een herkenbaar beeld. De Nederlandse vrouwen gooien internationaal hoge ogen op sportgebied en doen het beter dan de Nederlandse mannen. De laatste twee zomerspelen waren de vrouwen goed voor 12 medailles, waarbij de mannen een opbrengst hadden van 7 of 8. Ook bij de winterspelen van 2018 was dit de verdeling. We juichen dus een stuk vaker voor vrouwen dan voor mannen.

Blijkbaar zit er bij de Nederlandse vrouwen ‘een goede kop op’, zijn ze atletisch, sterk en hebben ze de mogelijkheid om hun sport goed te kunnen beoefenen en hun talent optimaal te benutten.

Tja, wat betreft de mannen… Wees gerust, er is hoop. Ruben Rolvink uit Naaldwijk wierp het zelfde weekend de hele concurrentie het stadion uit tijdens het NK Indoor U20, waar hij het onderdeel kogelstoten dik won. Dat is een hele puike prestatie voor een knul van 17 jaar. Hou het Westlands Sporttalent van 2019 in de gaten en wie weet kunnen we over een aantal jaar ook voor een man juichen op een internationaal toernooi?

Edwin Zuidgeest