Column- Verbinding

Als je ‘verbinding’ Googled vind je 13 definities. Het kan gaan over chemische processen of ICT, maar ik doel hier op de menselijke kant. Er is verbinding tussen personen, tussen personen en organisaties en tussen organisaties onderling. Waarom voel je je aangetrokken tot een ander of tot een organisatie? Beschrijf dat maar eens. Soms zal dat gemakkelijk gaan, maar vaak weet je het niet goed onder woorden te brengen en is het vooral een gevoel.

In de sport werkt dat natuurlijk ook zo. Waarom ben je fan van Jumbo Visma en niet van TEAM Sunweb? Waarom houd je van het kijken naar handbal en niet naar Formule 1? En bij welke voetbalclub voel jij je thuis?

Ik heb er geen pasklaar antwoord op. Wat ik wel zie is dat organisaties en verenigingen het verschil kunnen maken in communicatie en commitment. Zeker in de huidige coronatijd zal je als vereniging iets extra’s moeten doen om de leden en vrijwilligers bij de club verbonden te houden. Op deze plaats wil ik dan ook een compliment maken aan Westland Triathlon Vereniging waar ik zelf lid van ben.

Triathlon is een individuele sport, maar toch zijn er tal van leuke trainingen, workshops en challenges die worden georganiseerd. Waar dit seizoen de wedstrijdkalender leeg bleef, wist het bestuur de leden uit te dagen met leuke wekelijkse ‘opdrachten’. Wie maakt de mooiste routetekening op Strava? Welk lid loopt de intervaltraining op het paardenpad in Naaldwijk? Wie fietst een rondje langs alle GOLD sponsors? En welk lid loopt 3 intervallen het ‘vlakst’?

Dit zijn zomaar wat voorbeelden waar je een badmuts, wielrensokken of een buff mee kon winnen. Uiteraard ging het niet om de prijs, maar het zorgde het vooral voor verbondenheid met de club. Omdat bestuursleden, bij het ontbreken van wedstrijden, nu blijkbaar wat tijd over hadden, is er maar gelijk een leden enquête uitgegaan en zijn de belangrijkste uitkomsten al direct opgepakt. Dat is nog eens daadkracht! Zo hou je leden verbonden bij de club!

Dan terug naar onze Topsport Westland. Ook wij zoeken naar mogelijkheden om de aangesloten talenten aan ons te blijven binden in deze tijd. Het valt niet mee moet ik zeggen, maar als we naar de toekomst kijken zie ik veel energie bij de bestuursleden. Daarnaast merk ik dat steeds meer mensen ons weten te vinden. We zijn dus op de goede weg, maar er is nog genoeg te doen hoor. Nog lang niet elke Westlander kent ons en we hebben nog niet alle (talentvolle) topsporters uit de gemeente in beeld. We zullen dus blijven communiceren en blijven zoeken naar leuke acties om ons netwerk verder te versterken en de huidige groep talenten en topsporters aan ons verbonden te houden.

Zo, nu maar weer eens kijken in de appgroep van de vereniging wat ze weer voor mij in petto hebben.

Edwin Zuidgeest
Voorzitter Stichting Topsport Westland