Column- #Sportkoorts

Op het moment van schrijven van deze column, wordt het eerste lenteweekend van het jaar verwacht. En dat na een week genieten van het fantastische winterweer. Hoewel, de een heeft er wellicht meer mee dan de ander, maar als ik voor mezelf spreek vond ik het echt een cadeautje. Wat een vrijheid geeft het, om op natuurijs te kunnen schaatsen, met een strak blauwe lucht en een heerlijke zon. Schaatsen en skipakken waren niet aan te slepen en de schaatskoorts thermometer draaide op volle toeren. Nieuwe generaties stonden voor het eerst op natuurijs. De ene dag nog achter een stoel en de volgende dag al helemaal alleen. Dat is toch genieten.

Ik vroeg mezelf af of in omringende landen ook dezelfde ‘schaatskoorts’ wordt ervaren zoals in Nederland? En, wat verstaan we eigenlijk onder ‘schaatskoorts’?

Google gaf als antwoord:
‘Schaatskoorts is het beste te omschrijven als een toestand van opwinding, hartstocht en hoop onder de meeste Nederlanders. De schaatskoorts wordt aangewakkerd door aansprekende prestaties van onze Nederlandse topschaatsers en de jaarlijkse media-aandacht als de temperatuur onder nul daalt en natuurijs zich aandient. Het hoogtepunt vormt zonder twijfel het beeld van massaal schaatsende mensen – jong en oud – op ondergelopen weilanden, over dichtgevroren sloten en vijvers en tijdens de eerste toertochten.’

Dat heeft Google perfect omschreven, dacht ik zo. Om ook nog op de eerste vraag terug te komen: Ik verwacht niet dat er een grotere schaatskoorts kan zijn dan in onze regio.

Het gevolg van deze schaatskoorts is dat, samen met mij vele anderen, ondanks het aanstaande lenteweer, de schaatsen nog niet op zolder in het vet zijn gezet. Massaal melden volwassenen en kinderen zich aan bij schaatsverenigingen , er worden schaatslessen geboekt en ook het reserveren om te kunnen vrij schaatsen is volledig volgeboekt de komende tijd. Waanzinnig toch, dat deze schaatskoorts dit teweeg kan brengen. Als kers op de taart pakte de Westlandse Jutta Leerdam, tijdens het Wereldkampioenschap in Thialf het zilver op de 1000m. Mede door deze ijspret staat er hopelijk over een paar jaar weer nieuw schaatstalent op het ijs.

Er staan nog vele grote sporttoernooien op de planning dit jaar. Hopelijk gaan er nog heel veel andere sportkoortsen ontstaan dit jaar door mooie momenten en prestaties van onze topsporters. Ik kan niet wachten! #dartkoorts #voetbalkoorts #tenniskoorts #handbalkoorts #turnkoorts #tenniskoorts #wielrenkoorts #rugbykoorts #wegracekoorts #judokoorts #surfkoorts #hockeykoorts #noemmaarop

Ilse Zwinkels
Bestuurslid Topsport Westland