Column- Leven op de sportparken

Leven op de sportparken

Het is een triest en tegenstrijdig beeld: prachtig weer, maar lege Westlandse sportparken. Waar het normaal in de weekenden bruist, juist bij onze verenigingen, liggen de velden er verlaten bij. Dat beeld maakt het feit dat de coronacrisis ook Westland in de greep heeft pijnlijk zichtbaar.

Juist in een tijd waarin we contact meer nodig hebben dan ooit, zijn veel dingen die het leven mooi maken niet mogelijk. Evenementen zijn afgelast, eindexamenfeestjes zijn er niet bij, de terrassen zijn dicht, onze vrienden en familie kunnen we alleen op anderhalve meter, via een apparaat of door glas zien. En met het gezin op zaterdag naar de sportclub, dat zit er niet in.

Kinderen en jongeren hebben het extra lastig met de coronamaatregelen. In het begin was dat thuisonderwijs nog best spannend, maar weken lang je klasgenoten niet zien… En dan was het ook nog eens zulk mooi weer: kinderen en jongeren staan te popelen om te spelen en te sporten, om hun energie kwijt te kunnen.

Daarom is het prachtig nieuws dat kinderen en jongeren t/m 18 jaar vanaf komende week weer kunnen sporten op de Westlandse buitensportaccommodaties: de voetbalschoenen kunnen worden opgepoetst, de bal kan uit de kast er komt weer leven op de sportparken.

Deze versoepelde maatregelen goed laten verlopen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal: Ouders zijn helaas nog niet welkom op de sportcomplexen, verenigingen moeten zorgen voor begeleiding en jongeren vanaf 13 jaar moeten nog steeds anderhalve meter afstand houden.

Laten we elkaar daarom blijven helpen, zodat straks niet alleen de kinderen weer buiten kunnen sporten, maar dat beetje bij beetje steeds meer weer kan. De boodschap is terecht: ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’. Vele handen maken immers nog steeds licht werk, ook al kunnen we ze voorlopig helaas niet schudden.

Ik wens de kinderen en jongeren veel buitensportplezier!

Pieter Varekamp
Wethouder Sport
Gemeente Westland