Column- Ik ben blij

Ik ben blij…

“Je moet altijd, altijd positief zijn. Zo kan ik al die dingen die ik doen doen. Ik ben heel blij”. Dat zijn de woorden van Churandy Martina, de 100 en 200 meter sprinter die vier keer aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen en nog steeds bij de wereldtop behoort. Ik weet zeker dat iedereen een lach op zijn gezicht krijgt als deze man voor de camera staat.

Maar in deze tijd is het misschien niet altijd gemakkelijk om positief te zijn? Want hoe ga je als topsporter om met de huidige situatie? Van 6x sporten per week, naar thuis in quarantaine, waarvan je niet weet hoe lang het nog gaat duren. Ga er maar aanstaan. Waar laat je je energie? Wat word je nieuwe ritme? Hoe blijft je lichaam in conditie? Hoe pas je je voeding aan? En vooral; Hoe houd je de moed er in? Ik was erg benieuwd naar deze antwoorden.

In het weekend van 18/19 april zijn we met het gehele bestuur, individueel op pad gegaan om alle Westlandse topsporters en talenten die bij ons aangesloten zijn een Healthy pakket te brengen. De gezonde en verrassend lekkere cressen van Koppert Cress en de lucht zuiverende plant van O-Green moesten wat positiviteit brengen. En wat werd dat leuk ontvangen! Jonge talentvolle mensen zaten niet met hun ziel onder de arm achter Netflix, nee in tegendeel. Er werd naar mogelijkheden gezocht, alternatieve trainingen gedaan, met frisse tegenzin hardgelopen, online trainingen gevolgd en aan lenigheid en krachttraining gedaan.

Er werd gezocht naar wat wél kan. Ze houden de spirit erin. Jonge talentvolle mensen die het goede voorbeeld geven. Misschien kennen ze Churandy Martina niet, maar met deze mindset komen ze er wel.

En oja, hoe was het afgelopen met Martina tijdens de Olympische Spelen in Londen? Geen medailles. Churandy, de teleurstelling moet wel heel groot zijn? “Nee waarom? Wat ik heb gedaan, ik ben blij. Ik ben blij, ik kan niet klagen man!”

Edwin Zuidgeest

Voorzitter Stichting Topsport Westland