Column- Diana van Winden

Hi allemaal,

Jullie hadden misschien op deze plek Edwin Zuidgeest, de voorzitter van stichting Topsport Westland, verwacht, maar hij heeft de pen voor een keer aan mij over gedragen. Sommigen van jullie kennen mij wellicht van vorige activiteiten van Topsport Westland of als sporter/coach uit de acrobatische gymnastiek wereld. Mijn naam is Diana van Winden en ik ben een fanatieke en enthousiaste sportpsycholoog en onderzoeker. Ik koprolde eerder dan ik kon lopen en heb ruim 20 jaar gymnastische sporten beoefend op verschillende niveaus. Sporten is dus al van jongs af aan een heel belangrijk deel van mijn leven. Naast een gezonde levensstijl heb ik ook veel andere vaardigheden geleerd, zoals doorzetten, samen werken, mezelf verbeteren, mezelf waarderen en vooral niet opgeven wanneer het even tegen zit!

Doorzetten is iets waar veel sporters de laatste tijd ook mee worstelen. Want tja, die Corona hé, eigenlijk zijn we het toch gewoon allemaal helemaal zat? En dan komt dat stemmetje van de reclame toch weer binnen: “Maar Corona is nog niet klaar met ons”. Dat kan wel zo zijn, maar dat maakt het natuurlijk niet ineens wel makkelijker! Je mag ook best even stilstaan bij de frustraties die elke maatregel, of verlenging van een maatregel, met zich mee brengen.

Voel je soms dat het allemaal heel oneerlijk is? Of dat je graag de situatie zou willen veranderen maar dit niet kunt? Geef jezelf even de tijd, maar ook weer niet al te lang. Probeer ook de andere kant van de medaille te bekijken. Wat kun je uit deze periode halen? Edwin heeft in zijn vorige column al aangegeven hoe hijzelf en andere sporters omgaan met deze periode zonder wedstrijden of meetmomenten. Zo stellen ze andere, creatieve doelen.

Want creativiteit, dat is een eigenschap waar we momenteel heel veel aan hebben. Creatief zijn zorgt ervoor dat je uitgedaagd blijft, waardoor je de motivatie hoog houdt om elke training weer je best te doen. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat die trainingen erg saai beginnen te worden… Waar normaal bij de voetbal, korfbal, handbal etc. elk weekend een wedstrijd op het schema staat met de benodigde voorbereiding, lijken de trainingen nu uitzichtloos. Er is geen tegenstander om te analyseren, geen tactiek om aan te passen en geen ‘foutjes’ om door te spreken. De uitdaging lijkt weg, waar doe je het dan nog voor? Hiervoor is het dus belangrijk om creatief te zijn.

Probeer creatief te zijn in wedstrijdvormen, misschien kun je wel een online wedstrijdje organiseren? Wees creatief in je omgeving, misschien kun je eens op een andere ondergrond trainen om het jezelf moeilijk te maken? En wees creatief in de dingen die je graag nog zou willen leren. Outside the box denken is waar de magie begint!

Smaakt dit naar meer en ben je benieuwd hoe jij creativiteit kunt inzetten om gemotiveerd te blijven? Of heb je een specifieke situatie die je zou willen voorleggen? Kom dan naar onze digitale MEET-UP volgende week! Zie ik je daar?