Column- Afgelast

‘Sport is meer dan bewegen, meer dan fit blijven’

Het is zaterdagochtend, de hele week heeft het geregend, maar gistermiddag was het zonnig. “Het gaat wel door toch pap? Even op de lokale teletekstpagina kijken. Oei dat ziet er niet best uit. Toch voor de zekerheid nog maar even bellen met de voetbal om te vragen naar mijn wedstrijd. En dan krijg je te horen wat je eigenlijk de hele week al aan zag komen. “t leg er af”.

Wat was dat als kind altijd een verschrikkelijk moment. Geen voetbal, niet met je vrienden lachen, rennen, balen, hopen, scoren, winnen of verliezen. Nee, het was een dag thuis zitten en staren naar de regendruppels op het raam. Nu zitten er duizenden, misschien wel miljoenen kinderen, pubers, volwassenen en senioren te kijken naar buiten. Niet naar de regen, maar naar een gemoedelijke lege straat in de lentezon. Er mag niet gesport worden in groepsverband.

Sport is meer dan bewegen, meer dan fit blijven, meer dan het gevecht tegen kilo’s en meer dan bezig zijn. Sport is een way of life, een plek waar je naast bovenstaande vooral ook met elkaar plezier hebt. Of dat nu in het veld is, tijdens de groepsles, aan de biljarttafel of in de kantine. Al deze liefhebbers van het leven zitten nu thuis. We weten allemaal waarom en het is een bittere noodzaak. We zagen het allemaal aankomen, maar dat maakt het gevoel niet minder slecht.
Heel soms was het antwoord van de mevrouw in de kantine aan de andere kant van de lijn: “alles leg er af”. Misschien gek, maar dit gaf soms ook een beetje troost, omdat mijn team niet alleen, maar de hele club zat te balen. Op dit moment baalt de hele sportwereld als een stekker en zit iedereen in hetzelfde schuitje.

Probeer thuis wat te bewegen, denk aan gezonde voeding, zoek naar leuke oefeningen of spelletjes en blijf vooral gezond. Hopelijk zijn we deze crisis snel te baas en kunnen we weer de wei in.

Edwin Zuidgeest
Voorzitter Stichting Topsport Westland