Bewegen of sporten

Het CBS bracht deze week cijfers naar buiten dat ruim de helft van de Nederlanders te weinig beweegt. Maar wanneer noem je iets bewegen en wanneer is het sporten vroeg ik mezelf af? Deze termen worden veelal door elkaar gebruikt.

Cijfers
Ruim de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar (53 procent) bewoog vorig jaar niet genoeg, telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naar mijn mening schokkende cijfers. We horen allemaal wel eens dat we teveel zitten en dat er meer bewogen moet worden, maar deze cijfers had ik zelf niet verwacht. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad, zouden volwassenen 2,5 uur per week moeten bewegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om fietsen, lopen of zwemmen. Kinderen moeten minimaal 1 uur per dag bewegen.

Bewegen of sporten
Als ik naar mezelf kijk, moet ik ook een hand in eigen boezem steken dat ik het afgelopen jaar, naar mijn mening, te weinig bewogen heb. Ik kan het aan corona wijden, omdat de tennislessen toen helaas binnen niet door konden gaan of dat de sportscholen dicht waren, maar uiteindelijk ben je er zelf bij. Daar betrap ik mezelf direct, dat ik dan meteen aan tennissen en de sportschool denk, maar valt dat onder der noemer bewegen of sporten. Zelf noem ik het sporten, aangezien ik behoorlijk bezweet de tennisbaan afstap, na een uur, en ik mijn hart behoorlijk aan het werk heb gezet. Het sporten zit bij mij wel goed, maar ik denk wel dat ook voor mij geldt, dat ik meer kan en mag bewegen. Vaker de fiets pakken of wandelen naar het dorp in plaats van met de auto.

Drempel verlagen
De drempel voor de term bewegen is naar mijn idee dan toch een stukje lager dan sporten. Maar cijfers liegen niet en het blijkt toch dat ruim de helft van de Nederlanders niet aan de 2,5 uur bewegen komt. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we in ieder geval aan die 2,5 uur bewegen per week gaan komen? De drempel hoeft niet heel groot te zijn. Laten we proberen elkaar te motiveren en stimuleren om meer te bewegen.

Westlandse Sportfestival
Op zaterdag 14 mei organiseerden Topsport Westland het allereerste Westlandse Sportfestival. Hopelijk hebben we een bijdrage kunnen leveren om kinderen een diversiteit aan sporten te laten zien en hiermee ook het sporten te stimuleren, waardoor de cijfers volgend jaar hopelijk ons wat positievers zullen vertellen.